Uit: ‘Hoogbegaafd, wat betekent dat?’, uitg. Vereniging Mensa Nederland, 1993

 

Hoofdstuk 11

Master Classes

© Tonny de Groot 1993

 

De organisatie van dit congres heeft de schijnwerpers niet alleen willen richten op het intellectueel begaafde kind, maar ook op het muzikaal getalenteerde. Daarom was Cristina Deutekom uitgenodigd voor het geven van Master Classes aan een tiental begaafde jongeren, die zang studeren aan één van de Nederlandse conservatoria.
Na al die zware en soms tegenvallende lezingen in het Engels van de eerste dagen, wilde ik donderdagmiddag wel eens een makkelijk middagje hebben. Dus besloot ik lekker onderuit te gaan bij de Master Classes. Ik wilde wel eens zien hoe een sterzangeres de kunst overbrengt op jonge mensen. Het werd echter een middagje op de punt van mijn stoel. Met stijgende bewondering heb ik kunnen zien met hoeveel vakmanschap, maar tevens met hoeveel warme belangstelling, zowel voor het talent als voor de persoon van de jonge mensen, Cristina Deutekom met hen omsprong. De sfeer was heel ontspannen. Geen moment werden de studenten in verlegenheid gebracht als Cristina op een overdreven manier hun fouten nadeed. De kritiek was steeds positief en de waardering bij een goede prestatie oprecht. Je zág de voldoening van de studenten, als zij na de aanwijzingen van Cristina de juiste intonatie wisten te treffen. Soms werd er zó mooi gezongen dat het mij kippevel bezorgde.
Je zou wensen dat alle hoogbegaafden en -getalenteerden de kans kregen om te worden gecoached door mensen als Cristina Deutekom. Ach, eigenlijk zou je wensen dat àlle kinderen in hun ontwikkeling zo werden begeleid. Tenslotte heeft ieder kind iets unieks.